Artykuły

Nowe stawki VAT już od czerwca 2019 roku.

Nowe stawki VAT

W dniu 05 marca 2019 Rząd przyjął projekt nowej matrycy stawek VAT.

Wprowadzenie nowej matrycy stawek VATpojawią się nowe wykazy towarów i usług opodatkowanych stawkami obniżonymi 8% i 5% oraz podwyższenia stawki dla punktowo wybranych (nielicznych) towarów lub usług (w celu maksymalnie możliwego zrównoważenia efektu finansowego);.

Nowa matryca stawek VAT ma być prostsza i bardziej przejrzysta od obecnej. Te cele mają być osiągnięte dzięki następującym zasadom:

  • przyjęcie jednej (takiej samej) stawki podatku dla całych – w miarę możliwości i przy racjonalności systemu – działów CN.

Przykładowo – przy założeniu, że stawki obniżone będą miały przede wszystkim zastosowanie do produktów żywnościowych – stawką w wysokości 5% będą objęte całe działy (wszystkie towary sklasyfikowane w danym dziale):

  • 02 – Mięso i podroby jadalne,

  • 04 – Produkcja mleczarska; jaja ptasie; miód naturalny; jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone,

  • 07 – Warzywa oraz niektóre korzenie i bulwy, jadalne,

  • 08 – Owoce i orzechy jadalne; skórki owoców cytrusowych lub melonów, itd.

Stawki VAT w praktyce

W związku ze zmianami w dyrektywie VAT część przepisów dotyczących nowych stawek VAT obowiązywać ma już od 1 czerwca 2019. Z tym dniem stawki obniżone zostaną:

do 5% na książki wszelkiego rodzaju również w formie elektronicznej;

do 8% na gazety, dzienniki i czasopisma wszelkiego rodzaju w tym w formie elektronicznej (UWAGA – stawka na czasopisma specjalistyczne ulegnie podwyższeniu z 5% na 8%).

Od 1 stycznia 2020 konsekwencją wprowadzenia nowej matrycy stawek będzie obniżenie stawek na niektóre towary m.in.:

  • owoce tropikalne i cytrusowe, niektóre orzechy jadalne, skórki owoców cytrusowych lub melonów -z 8% na 5% tak jak pozostałe owoce;
  • pieczywo każdego rodzaju włącznie z ciastkami – z 8% i 23% na 5% bez względu na daty przydatności do spożycia;
  • zupy, buliony, żywność homogenizowana i dietetyczna – z 8% na 5%;
  • musztarda, słodka papryka, niektóre przyprawy przetworzone (pieprz, tymianek) – z 23% na 5%;
  • żywność dla niemowląt i małych dzieci, smoczki, pieluszki oraz foteliki samochodowe – z 8% na 5%;
  • artykuły higieniczne (podpaski, tampony higieniczne, pieluchy) – z 8% na 5%.

produktami, które będą równoważyć spadek powyższych produktów będą:

  • niektóre przyprawy nieprzetworzone (np. kmin, kurkuma, gałka muszkatołowa) – z 5% na 8% tak jak pozostałe przyprawy;
  • soki z owoców i warzyw inne niż 100% – z 5% na 23% tak jak większość napojów;
  • homary i ośmiornice oraz inne skorupiaki, mięczaki i bezkręgowce wodne (m.in. kraby, langusty, krewetki, ostrygi, małże, ślimaki) oraz przetwory z nich, kawior oraz namiastki kawioru, jak również sprzedawane w różnego rodzaju placówkach gastronomicznych posiłki, których składnikiem są ww. produkty – z 5% na 23%;
  • lód – używany do celów spożywczych i innych celów chłodniczych – z 8% na 23%.

Projekt ustawy przewiduje również zmianę w przepisach ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa polegającą na ustanowieniu Szefa Krajowej Administracji Skarbowej organem odwoławczym od WIS.

Źródło:

https://www.infakt.pl/blog-ksiegowy/nowa-matryca-stawek-vat/

https://ksiegowosc.infor.pl/podatki/vat/stawki-vat/2799868,Nowa-matryca-stawek-VAT-od-1-stycznia-2020-r.html